Vorige maand startten we onze allereerste missie voor de Belgische NGO “Vredeseilanden“!
Deze vereniging is reeds bij het grote publiek bekend en heeft tot doel de agro-ecologie te bevorderen, namelijk de terugkeer naar een familiale landbouw, duurzaam en verantwoordelijk.
Opgericht in 1962 door Dominique Pire (Belgisch houder van de Nobelprijs voor de Vrede), helpt “Vredeseilanden” vandaag kleine producenten in vier landen: Benin, Burkina Faso, Tanzania en Peru. We stellen vandaag vast dat van de 795 miljoen mensen die lijden aan ondervoeding in de wereld 60% onder hen landbouwers zijn.
Degenen die ons voedsel produceren, hebben niet langer de middelen om zichzelf te voeden!
Om deze paradoxale situatie te bestrijden, komt “Vredeseilanden” tussen in samenwerking met de lokale bevolking om alternatieve landbouwmethoden aan te bieden: het terugdringen van monocultuur en intensieve ggo-teelt, het transformeren van onbewerkte producten tot verwerkte producten (bijv. sojabonen in sojakaas, waardoor het eindproduct een toegevoegde waarde heeft en het aanbod binnen hetzelfde land wordt gediversifieerd), permacultuur en nieuwe kweekmethoden worden bevorderd.
Al deze projecten worden rechtstreeks door de lokale bevolking opgezet, met vrijwel geen expats. De autonomie staat steeds centraal binnen deze projecten, een essentiële voorwaarde om van echte ontwikkeling te spreken.
Hun beroemde motto, tevens een uitstekende definitie van het concept ‘ontwikkeling’ zelf, is een goede illustratie van hun project:
“Als ik een vis krijg, eet ik op een dag, als ik leer vissen, zal ik mijn hele leven eten. ”
Dit is de eerste keer dat deze vereniging in de straat wordt vertegenwoordigd, en het is met trots en de paarse kleuren van onze nieuwe outfits dat Ludovic, Kevin, Nia, Lea, Marie, Eli, Chaima en ik een wandeling maakten om de eerste donoren op straat te werven.
We werden erg goed onthaald bij het publiek omdat deze NGO een grote bekendheid geniet in België, dankzij hun talrijke bezoeken aan zowel lagere als middelbare scholen. Bovendien zijn veel mensen bekend met de “modules” uit het logo, een soort kleine figuurtjes die erg goed verkochten op straat aan het begin van het jaar. Dit maakt een grote fondsenwerving mogelijk om alle lopende projecten te ondersteunen.
De verzameling van NGO’s vertegenwoordigd door ONG Conseil België groeit dus verder.
En morgen ben jij het die in het paars door de straten van Brussel zal lopen als expert in het verwerken van grenadines of het fokken van cavia in Peru om dit mooie verhaal te verspreiden.
Door Juliette Commeau,
Program Manager
ONG Conseil België – juni 2017