Het verhaal tussen Bastian en ONG Conseil begon in 2005. Bastian Oger komt uit Bretagne en toen hij in de muziekwereld werkte, was hij Ambassadeur in Rennes voor de vereniging Action contre la Faim.
Nu is hij een zeilinstructeur en woont hij in La Rochelle. Jeugdvriend van Yannick Jaouen, de huidige bestuurder van ONG Conseil België, vertelt Bastian ons over zijn leven en komt hij terug op het “krankzinnige project” dat hij 2 jaar geleden begon…

 

[slideshowck id=11042]

Hoi Bastian! Dus, vertel ons eens over jezelf, wie ben jij?
Mijn naam is Bastian Oger, ik kom uit Bretagne en ik ben 43 jaar oud. Op dit moment ben ik een zeilinstructeur en schipper, wat betekent dat ik mensen leer zeilen en tegelijkertijd neem ik boten, vooral zeilboten, mee van punt A naar punt B voor regatta’s (zeilwedstrijden) of eigenaren. Ik woon en doe deze activiteit sinds nu 5 jaar in La Rochelle.

Hoe heb je over ONG Conseil gehoord?
Het gaat terug tot 2005 of 2006 (ik herinner me niet veel, haha!) toen ik in Rennes woonde. Ik werkte in de muziekwereld en werd door ONG Conseil gerekruteerd om een team van ambassadeurs te vervoegen. Dus ik vertegenwoordigde de vereniging Action contre la faim in Rennes.
Daarnaast is Yannick Jaouen een jeugdvriend, we kennen elkaar al heel lang! Ik heb dus zijn activiteit en zijn vooruitgang bij ONG Conseil België gevolgd. Toen, 2 jaar geleden, begon ik een krankzinnig project…

“Een krankzinnig project”…? Vertel ons alles!
Wel, 2 jaar geleden besloot ik deel te nemen aan een solo oceaanrace: de Mini-Transat. Dit is een zeer oude semi-professionele race die oceaanraces toegankelijk maakt voor iedereen met een kleiner budget dankzij beperkingen op het gebied van materialen.
Als je lesgeeft in zeilen, doe je minder aan zeilen voor jezelf, dus deze wedstrijd was echt een verademing voor mij! Het was stimulerend en ik zag het als een enorme uitdaging om alleen de Atlantische Oceaan over te steken!
Daarom heb ik het project in 2017 opgezet en ben ik begonnen met het opschrijven van ideeën in een notitieboekje om sponsors te vinden. Ik ben echt begonnen vanaf 0 budgetniveau! Maar uiteindelijk vond ik een boot die braak lag en heb ik hem gerepareerd.

Wow, 2 jaar voorbereiding is heel wat!
Inderdaad, het is veel tijd en energie! Er is een hele kwalificatiecursus omdat je niet kan beslissen om de Atlantische Oceaan over te steken in één nacht! Je moet een bepaald aantal zeemijlen varen, je moet een kwalificatiecursus doen in het solo varen uit de race, je moet de boot testen om te zien of hij in staat is om zo’n race aan te pakken.
Toen kreeg ik eindelijk een heleboel kleine sponsors! De eerste in 2018: het was een van mijn oud-stagiairs. Darna, 2 mutuelen op het moment van inschrijving, want het kost ook geld om je in te schrijven!

En wat ONG Conseil België betreft ?
ONG Conseil België verschijnt als sponsor in juli 2019, 2 maanden voor de start van de wedstrijd. De timing was echt perfect omdat de budgetten niet afgesloten waren, ik begon me zorgen te maken en over veel dingen tegelijk na te denken.
Daarom heb ik contact opgenomen met ONG Conseil en hebben we een samenwerkingsverband opgezet dat voordelig kan zijn voor mij en voor het bedrijf. De formule die we kozen was een zichtbaarheidsgebied op mijn boot, met een zeil dat volledig gewijd is aan ONG Conseil België en aan de romp. Een professionele fotograaf heeft ook heel wat foto’s en video’s gemaakt die ik vervolgens met het bedrijf heb gedeeld.
Tot slot, aangezien grote horizonten, grote golven en walvissen je in het algemeen doen dromen (lacht), hadden we ook afgesproken dat er een interne wedstrijd bij ONG Conseil België zou worden georganiseerd. De winnaars kregen een weekend op zee met mij op een boot! Helaas met de COVID-19-crisis is dat alles voorlopig in de ijskast gezet, maar we zullen het zo snel mogelijk opnieuw inplannen!

 

 

 

 

BEDANKT BASTIAN !

Hoe is het uiteindelijk afgelopen?
Vanuit een sportief oogpunt was ik een beetje teleurgesteld, ik was 47 of 48ste op 80 terwijl ik mikte op een plaats in de top 30. Maar het belangrijkste is om in dit avontuur geslaagd te zijn. En een project als dit is niet zomaar een overwinning! Het zit vol met kleine overwinningen: de dag dat je een boot vindt, een sponsor, de dag dat je je kwalificeert, enz. Het zijn al deze kleine overwinningen die ons uiteindelijk naar de ultieme overwinning leiden: aankomen aan de andere kant, ongeacht het klassement!
Het is echt een grote uitdaging! Als we eenmaal weg zijn, geven we niet op, we moeten vechten tot het einde. En ondanks de technische problemen die ik heb ondervonden, heb ik nooit opgegeven. Ik ben trots op mezelf, maar ik heb toch een voorproefje van “Kom terug”! (lacht)

Proficiat van het hele team van ONG Conseil België ! We zullen op de uitkijk staan voor je volgende race… 😉
Wat ben je nu aan het doen? Je sprak over de COVID-19-crisis, wat vind je daarvan?
Ik vind het erg triest, het is erg dramatisch. Natuurlijk was ik net als iedereen opgesloten, maar ik heb de hele tijd gewerkt omdat een klant mijn diensten nodig had. Nu ik onafhankelijk ben (ik werk in de voorbereiding en reparatie van raceboten), kreeg ik geen voldoening van deze crisissituatie. Alle mensen die zeggen “Het heeft me in staat gesteld om mezelf te vinden, om dichter bij mijn geliefden te komen, enz…” is voor mij een hoop rotzooi! Ik heb me natuurlijk aangepast, maar ik heb niet gewacht tot ik in mijn kamer was opgesloten om de benodigdheden te krijgen! Ik hoop alleen dat het land eruit komt en dat het niet zal terugkomen.

Eindelijk, wat is jouw onder alle omstandigheden?
Zoals ik al zei tijdens mijn project “Leef voorovergebogen “(lacht)
Ik denk dat we altijd onze best doen, of het goed is, of het niet goed is om ervoor te zorgen dat we er geen spijt van krijgen.