Omdat elke donor recruiter met zijn levenservaring komt om het ten dienste te stellen van NGO’s, had het een rubriek nodig om de verschillende paden van onze werknemers te benadrukken en NGO Council Belgium tot een menselijk rijk bedrijf te maken! Deze maand een prachtige les van wijsheid met een vleugje kalebas…

Hallo, wie ben jij? Waar kom je vandaan?
Mijn naam is Serigne Thiam en ik ben Senegalees. Ik kom uit Rufisque, 23 km van Dakar. Ik woon sinds 2011 in België en ben heel blij om hier te zijn!

Hoe heb je ONG Conseil België leren kennen?
Ik leerde ONG Conseil België kennen in 2016 toen ik een baan nodig had die logisch was en waarin ik me goed voelde. Ik ontmoette een werver op straat die me over het werk vertelde en ik dacht dat ik dit ook graag zou doen! Hij gaf me een kaart die me vertelde hoe ik moest solliciteren. Ik ging snel naar huis om te solliciteren omdat ik zo gemotiveerd was! Twee dagen later werd ik gecontacteerd voor een eerste interview.

Welke NGO’s vertegenwoordig je? Een voorkeur?
Ik ben begonnen met OXFAM en nu vertegenwoordig ik het Belgische Rode Kruis, waar mijn vrouw tevens werkt. Voor mij is het belangrijk om een ​​NGO te vertegenwoordigen wiens waarden ik deel. Wat mij het meest aanspreekt, is de strijd tegen ongelijkheid – die uiteindelijk iedereen raakt – maar ook de acties om armoede te bestrijden, omdat leven op straat iedereen kan overkomen! Op een dag kun je onderaan komen zonder echt te begrijpen waarom. Deze twee NGO’s doen geweldig werk aan het ondersteunen van de mensen die het echt nodig hebben en ik ben blij hen sindsdien te vertegenwoordigen.

Wat vind je leuk aan deze baan?
Wat ik leuk vind aan deze baan, is de uitdaging. Je moet naar mensen gaan, met ze praten, je bewust maken van concrete acties en het is niet gemakkelijk omdat sommige mensen het begrijpen en andere niet. We moeten dus kalm en vastberaden blijven, want elke dag is een nieuwe uitdaging. Ik hou ook van de professionele ontwikkelingsmogelijkheden die ONG Conseil België biedt.

Heb je al moeilijke ontmoetingen gehad?
Yes! Op een dag bijvoorbeeld kwam er op straat een dame naar me toe die zei: “Dus nu doen zwarte mensen dit werk ?! “Ik was verrast door haar rascistische opmerking maar ik liet mezelf niet ontmantelen; Ik antwoordde met een glimlach: “Ja, mevrouw en met veel plezier en know-how!” Dit is een voorbeeld onder andere, omdat de straat op een dagelijkse basis soms gewelddadig kan zijn. Maar ik heb een olifantenhuid en ik laat niemand mijn energie naar beneden halen!

Een tip voor nieuwe rekruten?
Ik wens dat ze hun machine onderhouden om energie en moed te produceren! Want als je dat niet bij je hebt, kan de klus heel moeilijk zijn. Er zijn moeilijk dagen, dus je moet dapper zijn en je balans bewaren. Maar je bent nooit alleen, teamwork is erg belangrijk in dit vak.

Heeft u andere activiteiten?
Oh ja! Mijn familie en de jongste die op dit moment niet genoeg slaapt!

Anders ben ik een professionele muzikant en heb ik lang in Senegal gespeeld als drummer-percussionist bij grote Senegalese bands. Ik speelde ook met verschillende bands in België. Momenteel maak ik deel uit van de Sarafina Lampfall Group (https://www.facebook.com/Lamp-Fall-Sarafina-237789215087/). Tegelijkertijd geef ik les in kalebas in het kader van de vereniging Muziek Publique (http://www.muziekpublique.be/nouvelles/cours/article/calebasse). De kalebas is een vrucht die voornamelijk in Afrika groeit. Eenmaal bewerkt, heeft het hetzelfde geluid als een drum (terwijl het handiger is om te dragen!). Vorig jaar had ik 4 studenten van 28 tot 48; de groep groeit elk jaar.

Ik heb ook een andere vaardigheid, ik repareer naaimachines en ik bied mijn diensten aan aan iedereen die het nodig heeft!

Heb je nog een hoopvolle boodschap? Nog een laatste woord?
Mijn grootvader heeft me iets wezenlijks geleerd over dit leven: als je een probleem hebt, moet je het onder ogen zien om het te overwinnen; want als je vlucht, zul je alleen problemen waarnemen tot je uitgeput bent. Ik zou mensen vertellen zich niet te laten gaan omdat het leven een eindeloze worsteling is. Je moet de moed hebben om heel ver te gaan, heel ver te kijken en je vaardigheden niet te beperken. Ik heb bijvoorbeeld geen geweldige opleiding gedaan, maar mijn levenservaring bracht me hierheen omdat ik er voor vocht. Zoals we zeggen, richt je niet op de sterren maar op de maan, want als je mist, kun je ten minste een ster blijven hangen en ik denk dat ik een goede heb!

Van Jennifer Traore

HR-manager

ONG Conseil België SEPT 2017