De Zuid-Franse Pierre, Pierrot voor zijn vrienden, is Erkende Teamleider bij ONG Conseil België. Vier jaar geleden kwam deze mediterrane man in België aan en de zonneschijn in de harten van de Belgische voorbijgangers verleidde en overtuigde hem om te blijven…

Hoi Pierre! Kun je eerst je achtergrond ons uitleggen?
In feite volgde ik een ingenieursopleiding in Parijs. Toen ik in 2016 in België aankwam, deed ik voor het eerst kleine jobs links en rechts in verschillende bedrijven, waaronder een openbare instelling die zich bezighield met kankeronderzoek.

En hoe heb je ONG Conseil leren kennen?
Wel, het was Michaël Gonzalez (Senior Ambassadeur) die me aan ONG Conseil voorstelde! Op een dag was ik mijn CV’s aan het afleveren bij het FNAC in Nieuwstraat in Brussel. Daar, Michaël belde me. Ik ging mijn CV’s afgeven en toen kwam ik terug, wachtte hij me op! Op dat moment verdedigde hij SOS Faim. Hij vroeg me of ik een zinvol werk wilde doen en zei dat ik naar het kantoor van ONG Conseil moest gaan voor een interview. Ter plaatse verwelkomde Benjamin (Authorizations & Pre-Recruitment Manager) me met zijn sympathie en omdat we een goed gevoel hadden, ben ik begonnen als een ambassadeur om Plan International te verdedigen!

Wat is je huidige baan?
Als Erkende Teamleider ben ik verantwoordelijk voor het werven van donateurs en het opleiden van Ambassadeurs om donateurs te vinden. Maar het belangrijkste is om het in een goed humeur te doen, in een kader dat ethiek en mensen respecteert. Ik hou echt van de straat omdat het erg dynamisch is. Dan moet je het verlangen, de motivatie, de middelen en de nieuwe ambassadeurs op hun reis volgen, het juiste advies hen geven zodat ze tijd kunnen besparen! Er zijn bijvoorbeeld dingen die ik in 2 of 3 jaar heb geleerd, waarbij ik verschillende keren dezelfde fouten heb gemaakt. Daarom geef ik graag de kleine “punchline” of advies waarmee nieuwe ambassadeurs 6 maanden tijd kunnen besparen.

Vind je jouw baan dan leuk?
Voor mij die veel gereisd heeft (2 jaar in de USA en 2 jaar in Canada), die graag de routine doorbreekt en uit mijn comfortzone komt, is het de ideale baan! Elke dag is anders, je ontmoet elke dag nieuwe mensen, het zijn altijd andere spontane ontmoetingen, de toespraken veranderen van dag tot dag, soms voor dezelfde vereniging…
Ik weet dat er moeilijke kanten aan dit werk zitten, maar voor mij zijn ze niet de moeite waard om te benadrukken en worden ze gemakkelijk overstemd door de positieve aspecten.

En als je niet in het veld bent, wat doe je dan wel?
Als ik niet bezig ben met melodie met mijn mooie teksten op straat te zetten (lacht), hou ik ervan om kleine liedjes te maken, te mixen en feestjes te organiseren. Ik hou veel van muziek, vooral “psytrance” . Het is een subgenre van electro muziek.
Daarnaast doe ik ook aan theater. In feite speelde ik een vrouw in het toneelstuk “De kale zangeres “! Ik weet dat het moeilijk voor te stellen is met mijn huidige baard, maar ik heb me voor de gelegenheid geschoren! (lacht)

Hoe heeft je de COVID-situatie ervaren?
Ik heb het vrij goed geleefd, ook al ben ik, net als iedereen, gestopt en opgesloten. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om mijn talenten te ontwikkelen: muziek spelen, de piano, fietsen ook.
Vervolgens ben ik medio juli weer aan het werk gegaan met een heel nieuw missieconcept: door-to-door (D2D)!

Kan je ons meer vertellen over de door-to-door?
Ik heb al 2 missies in D2D gedaan: een voor de Stichting tegen Kanker en een voor SOS Kinderdorpen. Het is echt heel interessant, ik raad het elke ambassadeur aan die zou aarzelen om het te doen in zijn/haar carrière, omdat we heel andere mensen ontmoeten dan de straat. Het zijn verschillende sociale klassen, verschillende leeftijdsgroepen met oudere mensen die ervaring hebben gehad en die zich meer bewust zijn van associaties. Elke dag komen we aan in een nieuwe stad, we kennen de plek niet, we ontdekken alles ter plekke, een beetje zoals Indiana Jones als hij naar de verloren tempel gaat! (lacht)
Bovendien heerst er tussen de collega’s een geweldige sfeer omdat we elkaar steunen, we nauwere banden creëren en … we ook veel rotzooien!

Wat zijn de verschillen met de straat?
D2D is relatief vergelijkbaar met de gewone straatmissies. Het enige verschil is dat het fysieker en uitdagender is. De straat is wat makkelijker, je moet eerlijk zijn, want je kunt de persoon die je gaat spreken ver van tevoren selecteren. In PAP is het meer een doos van Pandora! Je weet niet wie je gaat ontmoeten! Maar van daaruit pas je je aan en kun je het project op een interessante manier aan iedereen presenteren door je werkveld te verbreden. Soms moet je een krijger zijn om te volharden, maar als je volhardt, is het werk goed en geeft het goede dingen!

Nog laatste woorden?
“Je moet je tijd nemen, vertragen, je instincten volgen en elke dag de sensualiteit proeven. Dit is de essentie van de waarheid”, een citaat van Calvin Klein dat ik waardeer.
Tegelijkertijd wil ik alle ambassadeurs een beetje positief stemmen. Op dit moment zijn er in Brussel veel minder dienstverleners (verenigingen, concurrenten, enz.) op straat, maar nog steeds evenveel voorbijgangers! Persoonlijk zie ik dit als een kans omdat er echt een manier is om heel goed werk te doen; er is goede grond voor de ONG Conseil boom om goed te groeien.

BEDANKT PIERROT !