Anna en Julien werken samen op onze afdeling Personeelszaken. Wie zijn ze ? Wat zijn hun missies? Wat is hun dagelijkse routine? Ze leggen het ons allemaal uit!

  • Wie zijn jullie ?

JULIEN : Mijn naam is Julien. Ik woon eigenlijk niet in Brussel, maar ik kom uit het kleine, rustige stadje Namen. Ik heb een bachelor in Human Resources Management gedaan en meteen daarna een master in Communicatie en Public Relations. Ik ben van nature zeer (te?) georganiseerd en nauwkeurig, en ik geef mijn collega Anna de kriebels omdat zij niet zou kunnen werken zoals ik 😱. Soms gereserveerd, soms extravert (het ruikt hier naar Tweelingen…), ik wissel onbedoeld tussen deze twee persoonlijkheden in mijn dagelijks werk. Afgezien daarvan, ben ik gepassioneerd door videospelletjes en films in het leven (mijn zwarte kringen onder mijn panda ogen 🐼 impliceren, tussen haakjes, te veel uren doorgebracht voor een scherm in plaats van te slapen)

ANNA : Anna, HR-officer bij ONG Conseil om u van dienst te zijn!

  • Hoe zijn jullie bij ONG Conseil terechtgekomen?

JULIEN : Ik was op zoek naar een stage van 2 maanden in Human Resources Management en ik zag dat de HR-afdeling van ONG Conseil België op zoek was naar een stagiair voor taken die veel concreter waren dan koffie serveren aan het team ☕ (iets wat tegenwoordig vrij zeldzaam is in stageaanbiedingen). Zelfs als dat betekende dat ik elke dag heen en weer moest reizen met de trein van Namen naar Brussel, aarzelde ik geen seconde. Ik voelde me meteen aangetrokken door het sociale doel van het bedrijf en mijn HR-stage verliep erg goed. Toen ik enkele jaren later mijn master Communicatie afrondde, werd ik opnieuw gecontacteerd door ONG Conseil omdat het bedrijf me opnieuw wilde verwelkomen. Ik heb de kans gegrepen en sindsdien heb ik er helemaal geen spijt van: ik ben voldaan op het werk 😎.

ANNA : Ik ben in 2018 in België aangekomen met een Master II in Internationaal Recht. Ik wilde me beroepsmatig heroriënteren en heb een certificaat in Human Resources Management behaald. Ik ontdekte een ongelooflijk rijk beroep met diverse mogelijkheden. Aan het eind van dit getuigschrift hoorde ik dat ONG Conseil op zoek was naar hulp op het gebied van personeelszaken. Wat is er beter dan je carrièretransitie te beginnen in een bedrijf dat fondsen werft voor humanitaire verenigingen (mijn oorspronkelijke vakgebied)?

  • Wat houdt jullie baan in?

JULIEN: Het voordeel van mijn studies is dat ik over verschillende troeven beschik (communicatie, human resources management, enz.). Als je daar alle verschillende missies van de HR afdeling bij optelt, doe ik veel dingen in mijn dagelijks leven. Ik kan zorgen voor nieuwe contracten, interne communicatie, aanwerving van nieuw talent, beheer van de loonlijst, enz. Ik zou niet zeggen dat ik “Mr Payroll 💰 ” van het bedrijf ben, maar soms zitten we er niet ver naast. Maar ik werk niet alleen: ik word dagelijks geholpen door mijn partner Anna! In de rekruteringswereld heeft men het vaak over het schaap met vijf poten: ik ken geen schaap met vijf poten, maar ik ken wel een vrouw met vijf armen: Anna doet heel veel dingen tegelijk! Wij werken zeer goed samen om een hechte en efficiënte HR-eenheid te vormen.

ANNA : In het begin was mijn job zeer administratief. Ik heb echt veel geleerd van Jennifer. Maar wat ik me het meest herinner van het werken met haar is het menselijke aspect van het werk. Het is mijn taak ervoor te zorgen dat de onderneming over de nodige middelen beschikt om te functioneren en ook om de bestaande middelen te behouden en zo goed mogelijk te benutten. Ik zorg er ook voor dat het wettelijk kader binnen het bedrijf wordt gerespecteerd.

  • Wat vinden jullie het leukste aan jullie baan?

JULIEN : Wat ik leuk vind aan mijn baan zijn mijn verantwoordelijkheden. Het beheren van de loonlijst van een groot aantal werknemers is een grote verantwoordelijkheid, omdat ik weet dat mijn werk een directe impact heeft op het dagelijkse leven van onze fundraisers in het veld. Bovendien is zin geven aan wat we doen een van mijn grootste professionele uitdagingen. Natuurlijk is mijn werk soms erg administratief, maar de wetenschap dat mijn acties indirect mensen in nood helpen, is een deel van mijn dagelijkse motivatie. Ik had niet gedacht dat mijn mooie, kleurrijke en fluorescerende Excel-spreadsheets op een dag indirect zo’n grote invloed zouden hebben op het leven van iemand in nood 🤣.

ANNA : Werknemers zijn niet alleen maar getallen, getallen in een salarissoftware, getallen op loonstrookjes, verzuimstatistieken, enz. Ik hou van constructieve communicatie. HR-gesprekken worden gevoerd met het doel de werknemer altijd te stimuleren het beste van zichzelf te geven. Dit is te belangrijker voor ons bedrijf, dat een cultuur heeft die de grens tussen de vrijwilligerssector en de commerciële sector overschrijdt.
De aankomst van Julien heeft de HR-afdeling nieuw leven ingeblazen en efficiënter gemaakt. Een echt HR team !!!

  • Wat zijn jullie uitdagingen?

JULIEN : Momenteel is rekrutering een van de grootste uitdagingen in onze sector. COVID heeft de bevolking echt getraumatiseerd en de verwachtingen van de kandidaten zijn helemaal niet meer dezelfde als vroeger. Onze partnerorganisaties hebben nog steeds veel vertrouwen in ons kwaliteitswerk, maar tegenwoordig hebben kandidaten geen vertrouwen meer in welke werkgever dan ook. We moeten dus ons hele aanwervingsproces opnieuw bekijken om te laten zien dat ons contactwerk nog steeds overeenkomt met de verwachtingen van onze toekomstige fundraisers👍.

ANNA : De loonmassa van de onderneming verhogen en een opleidingsaanbod hebben dat aan onze waarden beantwoordt en de vaardigheden van onze medewerkers versterkt.

  • Wat is jullie motto?

JULIEN : “Altijd een stap vooruit zijn ♜” Zoals ik al zei, ben ik erg georganiseerd, zelfs te veel, wat betekent dat ik op veel dingen vooruitloop omdat ik niet van het onverwachte hou. Hoe meer je anticipeert op het onverwachte, hoe minder onverwacht het is…

ANNA : Een werknemer die goed in zijn hoofd, in zijn werk en in zijn bedrijf zit = één team.

Bedankt Anna en Julien !