Het probleem van vrouwen en meisjes in Oost-Congo raakt mij als vrouw natuurlijk. Het is onbegrijpelijk dat het vandaag de dag nog steeds mogelijk is dat vrouwen en meisjes in sommige delen van de wereld worden onderworpen en weinig kansen krijgen, alleen omdat ze vrouw zijn.”  

Sandra Nelles – al meer dan 8 jaar fondsenwervingsmanager bij Mamas for Africa. 

Kan je ons vertellen over jouw achtergrond?

Ik heb een achtergrond in productontwerp, maar na mijn studies belandde ik al snel in de wereld van de televisie. Ik heb 14 jaar bij de televisie gewerkt. Ik schreef, videobewerkte, regisseerde en mixte beelden voor nieuwsreportages en reclamespots, maar ook voor live tv-shows, waaronder muziekopnames en talkshows.Na jaren bij de televisie te hebben gewerkt, wilde ik iets anders. Televisie is een vluchtig medium. Alles moet ook steeds sneller gebeuren met steeds minder middelen. Dat wilde ik niet meer, ik wilde iets doen dat er toe deed. Er zijn zoveel uitdagingen en problemen op te lossen! Dus wilde ik betrokken raken bij een goed doel, om een positieve impact te hebben. Zo ben ik bij Mamas for Africa gaan werken. 

En hoe voel je je sinds je lid bent geworden van Mamas for Africa? 

Na 10 jaar bij Mamas for Africa vind ik het bevredigend dat de vrouwen en meisjes van Oost-Congo, dankzij onze hulp, veerkracht tonen na de verschrikkelijke beproevingen die zij hebben doorstaan. De verhalen die we van onze collega’s ter plaatse horen, zijn vaak verschrikkelijk. Als ik bijvoorbeeld hoor over een driejarig meisje dat verkracht werd en voor dood achtergelaten in de bosjes, raakt me dat nog steeds. Het doet je beseffen hoe belangrijk onze steun is en dat we echt een verschil maken in het leven van de vrouwen en meisjes die we helpen. Het motiveert me en geeft me een nieuwe stimulans om door te gaan.

Wat was voor jou de belangrijkste gebeurtenis? 

In het najaar van 2021 hebben we een campagne gelanceerd met een radiospot op de Nederlandstalige VRT-radiozenders. Tegelijkertijd was er een online campagne op sociale netwerken met een videospot gemaakt in samenwerking met presentatrice Dina Tersago, onze ambassadrice.

Hoe heeft Mamas for Africa ONG Conseil België leren kennen? 

Mamas for Africa is een Belgische vzw, maar de meerderheid van onze donateurs zijn Nederlandstalig. Een paar jaar geleden zijn we begonnen met fondsenwerving op straat. Na reeds enkele campagnes in Vlaanderen en Brussel te hebben gevoerd, wilden wij meer zichtbaar zijn in Franstalig België en daar een campagne lanceren. Daarom waren wij op zoek naar een Franstalige partner en zo zijn wij bij ONG Conseil terechtgekomen.

Hoe lang werken jullie al samen met ONG Conseil België?

Onze samenwerking is vrij recent: na een eerste testcampagne in de laatste maanden van vorig jaar, hebben wij besloten deze campagne in januari 2022 te verlengen.

Hoe zou je de samenwerking tussen Mamas for Africa en ONG Conseil België omschrijven? 

Tot nu toe gaat alles heel goed. De contacten verlopen goed en zoals afgesproken. Onze vragen en opmerkingen worden altijd in aanmerking genomen. Nu moeten we naar de resultaten kijken en zien wat het effect op de langere termijn zal zijn. Op die manier kunnen wij aanpassingen aanbrengen voor een eventuele volgende campagne en zo nodig bepaalde punten verbeteren. Het is in ieder geval een belangrijke manier om fondsen te werven en het is nu aan ons om deze donateurs erbij te betrekken en ze aan onze organisatie te koppelen.

Het laatste woord? 

Seksueel geweld is een zeer maatschappelijk gevoelige kwestie. Het is niet alleen een probleem hier thuis, maar over de hele wereld. In conflictgebieden zoals DR Congo is het geweld nog gruwelijker en grootschaliger. Niemand wordt gespaard. Vrouwen, meisjes en zelfs jonge kinderen worden brutaal verkracht en aan hun lot overgelaten. Toch horen we er zo weinig over in de media. Dankzij en met onze donateurs zal Mamas for Africa zich daarom blijven inzetten om deze vrouwen en meisjes te helpen en onder de aandacht te brengen, maar ook om maximale aandacht te vragen voor het probleem.

Bedankt Sandra !