Zeven en een half jaar geleden werd Marie Devreux lid van Louvain Coopération, de grootste Franstalige universitaire NGO van België. Met een uitgesproken voorliefde voor reizen, heeft Marie veel over de wereld gereisd waar zij haar talenkennis heeft kunnen ontwikkelen. Terug in België tekende zij haar eerste contract op het gebied van embedded software. Maar aangetrokken sinds altijd door het andere, beseft Marie dat deze eerste job eigenlijk het begin is van haar carrièreswitch…

KAN JE ONS MEER VERTELLEN OVER JOUW ACHTERGROND?
Na mijn 6de secundair ging ik voor een jaar naar de Verenigde Staten. Daarna heb ik, in het kader van mijn studies in politieke wetenschappen, een Erasmus van 6 maanden in Portugal gedaan. Na mijn specialisatie in Europese politiek aan de ULB wilde ik niet meteen aan de slag, omdat ik nog een buitenlandse ervaring wilde opdoen in de wereld van vrijwilligerswerk en ontwikkeling. Dus ging ik met mijn toenmalige vriend (die nu mijn man is!) naar Chili om me aan te sluiten bij een plaatselijke NGO (Voluntarios de la Esperanza).

ZIJN JULLIE TOCH TERUG NAAR BELGIË GEKOMEN?
Ja, na 9 maanden in Chili, kwamen we terug naar België en werkten we allebei. Mijn eerste baan was op het gebied van embedded software. Ik bleef er meer dan 3 jaar, ook al wist ik dat het niet mijn roeping was. Toen ik getrouwd was en mijn eerste kind had gekregen, wilde ik weer terug naar de non-profit wereld. Zo kwam ik terecht bij Light for the World, een Belgische NGO die zich bezighoudt met blindheid in Afrika. Na 4 jaar als hoofd donor care voor deze NGO, ben ik verhuisd en van het een kwam het ander, kwam ik bij Louvain Coopération.

[us_single_image image=”11768″ align=”center”]

WAT IS JE HUIDIGE PROJECT?
Sinds 2016 hebben de 4 Franstalige Belgische universitaire NGO’s (ULB-Cooperation, Louvain Coopération, FUCID en Eclosio) zich verenigd in een consortium met de naam “Uni4Coop”. Dit project betekent een grote evolutie voor Louvain Coopération. In 2021 zullen de eerste 5 jaar van dit eerste gezamenlijke programma worden afgerond, met ups en downs. De teams van de 4 NGO-leden van het consortium hebben maandenlang hard gewerkt om het nieuwe programma 2022-2026 uit te werken. Maar dankzij deze eerste ervaring beginnen we aan de volgende fase van het programma om nog verder te gaan in het delen van middelen, de ontwikkeling van gemeenschappelijke projecten en synergiën, zowel in het Noorden als in het Zuiden.

HOE LANG WERKT LOUVAIN COOPÉRATION AL SAMEN MET ONG CONSEIL BELGIË?
We zijn de face-to-face begonnen in december 2019, dus we zullen onze 3e campagne met jullie starten in juni volgend jaar als de context het toelaat!

[us_single_image image=”11761″ align=”center”]

HOE ZOU JE DE SAMENWERKING TUSSEN DE LOUVAIN COOPERATION EN ONG CONSEIL BELGIË OMSCHRIJVEN?
Aangezien wij net voor het begin van de gezondheidscrisis met ONG Conseil starten samen te werken, zou ik zeggen dat onze samenwerking is gebaseerd op een sterk vermogen om terug te veren en zich aan te passen aan veranderingen aan beide kanten.

HOE HEEFT LOUVAIN COOPÉRATION ZICH AANGEPAST AAN DE SITUATIE VAN COVID-19 EN HAAR MAATREGELEN?
Normaal gezien hebben wij 2 grote fondsenwervingscampagnes in de loop van het jaar: één in april-mei en één in november. Maar met de lockdown van maart 2020 moesten we telewerken en onze strategieën heroverwegen, inclusief de toon van onze campagnes aanpassen. Wij bevonden ons in een noodsituatie, niet wetende hoe de gezondheidscrisis zou evolueren en welke gevolgen zij zou hebben voor de projecten die wij uitvoeren en vooral voor de mensen die wij steunen. Wij hebben onze donateurs moeten mobiliseren om de verenigingen, coöperaties en gezondheidscentra waarmee wij samenwerken, te kunnen uitrusten met hygiëne- en verzorgingsmateriaal en om met de hulp van ziekenfondsen preventie-activiteiten op het gebied van barrièregebaren tegen COVID-19 te kunnen uitvoeren. En, verrassend genoeg, heeft deze interne campagne zeer goed gewerkt, aangezien onze donateurs ons het hele jaar door hebben gesteund. Dankzij hun vrijgevigheid waren wij in staat preventie uit te voeren en de nodige uitrusting te verstrekken om de plaatselijke bevolking waarmee wij werken zo goed mogelijk te beschermen.

EN WAT JULLIE EVENEMENTEN BETREFT?
Normaal gezien organiseren we elk jaar een tentoonstelling en nemen we deel aan de kerstmarkt van Louvain La Neuve. Door de gezondheidscrisis werden de evenementen uiteraard afgelast… maar wij besloten ons aan te passen door bijvoorbeeld een virtuele tentoonstelling te organiseren onder de naam: “Rencontres du Sud“. Niet minder dan 767 mensen liepen door de gangen van deze virtuele tentoonstelling om kennis te maken met de mannen en vrouwen die wij in het veld begeleiden. Hun portretten en levensverhalen waren overal in de tentoonstelling te ontdekken.
Daarnaast hebben we afgelopen juli een webinar georganiseerd over universele dekking van de gezondheidszorg. En dit evenement trok mensen van over de hele wereld aan, “dankzij Covid”! Als dit evenement face-to-face was geweest, zouden we nooit zoveel mensen hebben gehad!

HOE ZIT HET MET DE STUDENTEN?
Het is erg frustrerend, want ze zitten vast achter hun computer en zijn ten einde raad… Het is niet altijd gemakkelijk om ze aan te trekken, maar we blijven proberen om dingen van een afstand aan te bieden om de band te behouden. Als deze gezondheidscrisis iets positiefs heeft opgeleverd, dan zijn het wel de solidariteitsinitiatieven om ons heen die ons eraan herinneren hoe goed wij in staat zijn om elkaar te helpen en welwillend te zijn.
We organiseerden een quiz over interculturaliteit maar ook een fotowedstrijd rond het thema solidariteit voor de studenten van de UCLouvain!
De leerlingen deelden hun mooiste foto’s die illustreren wat solidariteit voor hen betekent.
De winnaars werden op 5 mei bekendgemaakt op onze Facebook-pagina.

NIEUWS OM TE ONTHOUDEN?
Op 7 oktober wordt in het kader van het Uni4Coop Consortium een intern evenement georganiseerd voor overheidsdonoren en alle belanghebbenden. Tijdens dit evenement zal worden gesproken over de eerste ervaringen met dit gemeenschappelijke programma (geleerde lessen, vooruitzichten voor de toekomst, enz.) en zullen de rectoren van de 4 universiteiten en de minister van Ontwikkelingssamenwerking aanwezig zijn.
Bovendien kunnen jullie nu het laatste nummer van ons DEVLOP’-tijdschrift op onze website ontdekken en downloaden.
En  de eerste van onze twee grote fondsenwervingscampagnes om vrouwengroepen in Togo te steunen is begonnen !

[us_single_image image=”11769″]

JE LAATSTE WOORD?
Wij hopen onze donateurs te kunnen ontmoeten voor de kerstmarkt aan het einde van het jaar, evenals de studenten van de UCLouvain voor de Welcome Day en die van Woluwé voor de Med’in Alma medio september!
En wij hopen zeer binnenkort opnieuw met jullie van start te kunnen gaan en zo nieuwe supporters te overtuigen van de relevantie en de impact van onze projecten op het terrein!

[us_single_image image=”11762″]