Het Rode Kruis is bekend als een grote hulpverleningsorganisatie die door Henry Dunant in 1859 werd opgericht. Op de terugweg van een zakenreis in Italië was hij getuige van de horror van de Slag bij Solferino, waar de Fransen en Oostenrijkers tegen elkaar streden. Op het slagveld werden 40.000 gewonden en doden achtergelaten. Verontwaardigd door dit spektakel besliste hij zijn reis te onderbreken om een reddingsoperatie te organiseren voor de gewonden zonder daarbij onderscheid te maken tussen de nationaliteiten van de soldaten.
Dunant richtte erna het Internationale Rode Kruiscomité op, waarvan het Belgische Rode Kruis een van de eerste vertegenwoordigers was. Na verloop van tijd voegden zich nog 187 andere landen toe aan de beweging waardoor het vandaag de grootste humanitaire organisatie ter wereld is met 97 miljoen vrijwilligers die elke dag werken aan een gezamenlijke missie: opkomen voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland.
(In België bestaat het Rode Kruis uit het Rode Kruis Vlaanderen en Croix-Rouge de Belgique. ONG Conseil België werkt enkel samen met het Croix Rouge de Belgique. )
WAARDEN
De Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging baseert zich op 7 Fundamentele Beginselen: menslievendheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en universaliteit. Iedereen die het embleem van het Rode Kruis draagt, verbindt zich eraan deze beginselen te respecteren.
MISSIES
In België bestaat 95% van de delegaties uit vrijwilligers die via lokale netwerken een ketting van solidariteit vormen. Hun missie is om minderbedeelden te verwelkomen, te begeleiden en om hen te helpen om hun onafhankelijkheid terug te winnen en integratie te bevorderen. Ze geven eerste hulptechnieken en coördineren hulpverleningsacties. Als aanvulling op overheidsdiensten, beheert het Rode Kruis medisch-sociale instellingen (ziekenhuizen, rusthuizen, kinderopvang…) en biedt het medische en paramedische opleidingen aan.
Op internationaal vlak grijpt het Belgische Rode Kruis, op verzoek van de zusterorganisaties van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, in bij noodgevallen en verzekert de slachtoffers van natuurrampen, gewapende conflicten en voedselcrisissen toegang tot hun basisrechten (zorg, zuiver water, hygiëne , voedselzekerheid en onderdak). Ook ontwikkelings- en risicoverminderingsprogramma’s na rampen behoren tot de internationale taken van het Rode Kruis.